Världens godaste lussebullar:)
Nu har jag ringt och sökt vikariat, fått nytt recept på p-piller, gåtten lång morgonpromenad med Ture, hämtat badkortet som jag glömde hos mamma igår, och druckit te.
Nu ska jag gå till stan och shoppa födelsedags presnt och gå till badis och skaffa gymkort.
Jag bjuder på ett recept till nästa jul!

Ingridienser
50 gram jäst, färsk
100 gram smör, osaltat
5 dl standardmölk
250 gram kesella lätt
2 paket saffran
2 dl srösocker
17 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Pensling
2st ägg
Dekoration
russin
Nu ska jag gå till stan och shoppa födelsedags presnt och gå till badis och skaffa gymkort.
Jag bjuder på ett recept till nästa jul!

Ingridienser
50 gram jäst, färsk
100 gram smör, osaltat
5 dl standardmölk
250 gram kesella lätt
2 paket saffran
2 dl srösocker
17 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Pensling
2st ägg
Dekoration
russin
Tillagning
Ca 30 - 35 lussekatter
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffranen. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme(37 grader).
2. Smula jästen i en stor bunke och tillsätt saffran. Häll degspadet över och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffranen. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).
3. Arbeta degen på ett bakbord eller en bänk tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
4. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.
6. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.
Kommentarer
Trackback